Saznajte više O nama

Prof. Aleksandar Tasić

Diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića.

Usavršavao se kod profesora Rikarda Moralesa („Juilliard” u Njujorku), Majkla Kolinsa (Kraljevska akademija u Londonu), Mišela Arinjona (Pariski nacionalni konzervatorijum) i Džima Ognibenea (bas  klarinetista Metropoliten opere u Njujorku).

Univerzitet u Novom Sadu mu je dodelio “Izuzetnu nagradu” za umetničku delatnost. Na takmičenjima učenika i studenata muzike Jugoslavije osvajao je prve nagrade, a prvu je osvojio i na takmičenju „Laureati Orfeja” 1998. godine.

Kao solista je nastupao s Festivalskim orkestrom u Verbijeu u Švajcarskoj, Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Umetničkim ansamblom Ministarstva
odbrane „Stanislav Binički”, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom „Žebeljan”, gudačkim orkestrom „Camerata Panonnica”, Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom, Zrenjaninskim Kamernim Orkestrom na koncertima u Švajcarskoj, Holandiji, Rusiji, Crnoj Gori i Srbiji.

Svirao je na značajnim festivalima u Srbiji i inostranstvu, kao što su Nomus, Bemus, Međunarodna tribina kompozitora, „Les Classiques de Villars”, Festival i akademija u Verbijeu i „Reveries Musicales de
Villars” (Švajcarska), „Y4Y” (Bankok, Tajland), Muzički festival u dvorcu Elmau (Nemačka), „KotorArt” (Crna Gora) i Festival u Bregencu (Austrija), Ohridsko Leto (Makedonija), Festival u Granadi (Španija), Mostarsko Proljeće (BiH), A-Tempo, (Crna Gora), KotorArt ( Crna Gora) i drugi.

Od 2000. do 2006. Aleksandar Tasić je bio solo klarinetista Festivalskog orkestra u Verbijeu a od 2006. je stalni član Verbier Festival Chamber Orchestra na istoj poziciji. S ovim ansamblom je nastupao u svim značajnim koncertnim salama sveta, pod palicom slavnih dirigenata kao što su Džejms Levajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Zavališ, Valerij Gergijev, Gabor Takač Nađ, Klaudio Vandeli i drugi.

Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, Bi-Bi-Si, ART TV, RAI, Holandski radio 4, TV „Medici TV”).

Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu redovni je profesor klarineta a takođe je i redovni profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu.

Sa gitaristom Zoranom Krajišnikom je snimio kompakt-disk “Ben Ritmato e Deciso”.

Član je i jedan od osnivača KotorArt tria i Novosadskog kamernog ansambla, s kojima u različitim formacijama s a istaknutim umetnicima nastupa u zemlji i inostranstvu.

Aleksandar Tasić je predstavnik argentinske firme za trske „Gonzalez” i američke kompanije za izradu klarineta „Royal Global”, a svira na instrumentima modela „Firebird”.