Saznajte više O nama

Prof. Stefan Milović

Rođen sam 03.01.1989. u Novom Sadu, a odrastao u Sirigu, gde sam prve muzičke korake napravio u školi prof. Slobodana Balaća. Osnovnu muzičku školu „Josip Slavenski“ u Novom Sadu sam završio kao istaknuti đak u klasi prof. Zorana Kmicikevića. Učestvovao sam redovno na takmičenjima i festivalima na kojima sam osvajao uglavnom najviše nagrade.

Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ sam završio u klasi prof.mr Pete Đure. U tom periodu sam osvojio dve prve nagrade na Republičkom takmičenju, uključujući Laureat najstarije kategorije, kao i brojne prve nagrade na drugim takmičenjima u zemlji.

Osnovne i master studije na Akademiji umetnosti, u klasi prof.mr Nikole Srdića, bile su turbulentne usled povrede nerva desne ruke, ali sam uspeo da diplomiram i masteriram sa prosečnim ocenama iznad 9. U tom periodu sam se pronašao u pedagoškom radu.

Zahvaljući pasivnom učešću na brojnim seminarima imao sam priliku da posmatram, analiziram i diskutujem o pedagoškim pristupima sa brojnim istaknutim klarinetistima- Tadej Kenig, Davor Reba, Radovan Kavalin, Stefan Vermeš, Remi Delangl, Olivie Fure, Venzel Fuks i drugi.

Od 2020. sam član Quarteta Pneuma koji je realizovao brojne projekte poput „Zrna“- izvođenje u vojvođanskim mestima u kojima nije zabeležen koncert umetničke muzike; godišnji koncerti pod nazivom „Nova scena“ na kojima se izvodi muzika domaćih mladih kompozitora; novogodišnji i Božićni koncerti u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine; učešće na mnogim festivalima i drugim projektima. Posebno se izdvaja saradnja sa Muzikološkim institutom SANU koji nam je dodelio nagradu „Aleksandar Pavlović“ za izuzetan doprinos afirmaciji srpske muzike, a saradnja je krunisana koncertom na festivalu „Minimalistička prožimanja“ u Beogradu 2024.

Kvartet učestvuje u pozorišnim predstavama „Jevanđelje po F.M.Dostojevskom“ u režiji Jerneja Lorencija (SNP) i „Bogojavljenska Noć“ u režiji Ivana Vanje Alača (Pozorište mladih).

Primarno polje rada mi je ipak pedagogija. Do sada sam predavao u Srednjoj muzičkoj školi „Vojislav-Lale Stefanović“ u Užicu (2016-2019) i Osnovnoj muzičkoj školi, Vrbas (2019-). U obe škole sam izgradio reprezentativne klase, a do sada su učenici prikupili preko stotinu nagrada, većinom prvih, uključujući i nekoliko laureata na brojnim takmičenjima u zemlji- „Davorin Jenko“ u Beogradu, „Takmičenje drvenih duvača“ u Požarevcu, „Femus“ u Subotici, Republičko takmičenje, Festival muzičkih i baletskih škola Srbije i druga.

Sa svojim kolegama i mentorom, prof. mr Pete Đurom, redovno učestvujem u realizaciji Zimske i Letnje škole klarineta od 2021. godine.