Saznajte više O nama

Prof. Ilona Janovics

Ilona Janovič je rođena 29. 10. 1988. godine u Somboru. Od svoje devete godine započinje muzičko obrazovanje, instrument klarinet u Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Apatinu u klasi prof. Nandora Kolesara. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Muzičkoj školi „Lanji Erne“ u Subotici u klasama prof. Đure Petea i Lazara Kondića i završava je kao đak generacije dok je osnovne i master studije klarineta završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Srdića. 

Od 2011. godine zaposlena je kao nastavnik klarineta i saksofona u Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Apatinu. Takođe je zaposlena i kao nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi „Jožef Atila“ i u Osnovnoj školi „Kiš Ferenc“ u Telečkoj.

Učestvovala je na majstorskim kursevima kod profesora koji su vodili: Đuro Pete, Nikola Srdić, Bela Kovač, Jože Kotar, Mate Bekavac, Žolt Satmari, Mišel Arinjon, Robert Pirc…
U toku studija pokazuje interesovanje za bas klarinet. Bila je član sastava „Hor klarineta“ kao bas klarinetista u kome su bili studenti klarineta Akademije umetnosti u Novom Sadu. Ostvarili su koncerte u gradovima širom Srbije kao i u inostranstvu od kojih su najznačajniji: Kolarčeva zadužbina u Beogradu, Gradska kuća u Novom Sadu, Sinagoga u Novom Sadu, Izvršno veće Vojvodine u Novom Sadu, koncert povodom otvaranja Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu, Fakultet umetnosti u Nišu, Banski dvor u Banja Luci, Muzička akademija „Franc List“ u Budimpešti. Imali su brojna gostovanja na radiju kao i nastupe na „Jutarnjem programu“ RTS-a i na emisiji „Nedeljom uveče“ u kojoj su izveli delo „Srpsko kolo“ od Aleksandra Vujića, specijalno aranžirano za hor klarineta. Učestvovali su na Takmičenju kamernih ansambala u Pančevu gde su osvojili Specijalnu nagradu (2011. godine.). 

Njen mentor za bas klarinet je bio prof. Vasil Gelev koji je istovremeno bio i umetnički rukovodilac ovog sastava. Kao bas klarinetista takođe je nastupala na brojnim koncertima sa Vojvođanskim simfoničarima, Beogradskom filharmonijom, dok je sa orkestrom SNP-a u Novom Sadu često nastupala kao drugi klarinet i kao bas klarinet.

U toku svog pedagoškog rada njeni učenici su osvojili 23 nagrade: 15 prvih, 7 drugih i jednu treću nagradu na sledećim takmičenjima: Republičko takmičenje – Beograd, FEMUS – Subotica, Sirmium Music Fest – Sremska Mitrovica, Fantast – Bečej, Festival muzičkih škola u više gradova. 2023. dobija priznanje „Novembarska nagrada“ od opštine Apatin za izuzetne pedagoške rezultate.
Pored pedagoškog rada sa učenicima, 2014. osnovala je duvački orkestar koji čine učenici Osnovne škole „Jožef Atila“ u Kupusini sa kojim redovno nastupa svake godine na „Balkan Folk Fest“ (Varna, Bugarska) na kojem su osvajali brojna priznanja i zlatne plakete. 2023. godine su osvojili III nagradu na Republičkom takmičenju orkestara osnovnih škola u Sremskim Karlovcima.
Uz pedagoški rad je pohađala seminare kao što su „Seminar klarineta“ na Gučevu (Srbija) u organizaciji „Electe“ 2017. i 2018. godine, gde je sarađivala sa profesorom Olivier Fore (Francuska), Tadej Kenig (Slovenija) i Nikolom Srdićem (Srbija), zatim na „Virovitica International Music Meeting“ u Virovitici (Hrvatska). Na ovom seminaru je sarađivala je sa profesorima Radovan Kavalin (Kanarska ostrva), Davor Reba (Hrvatska), Stefan Vermerš (Belgija), Đuro Pete (Srbija). 2022. na ovom seminaru dobija I nagradu na takmičenju u okviru aktivnog polaznika ovog seminara dok je 2023. osvojila na istom seminaru specijalnu nagradu za bas klarinet.
Bila je predavač na zimskom seminaru klarineta u Muzičkoj i baletskoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu 2022. Ista organizacija će realizovati letnji seminar klarineta u Somboru koji će se održati u avgustu mesecu.

 

Tokom školovanja učestvovala je na takmičenjima i osvajala sledeće nagrade:

  • I nagrada na Takmičenju drvenih duvača u Požarevcu (2004., 2005., 2006. godine),
  • I nagrada na Republičkom takmičenjima u Beogradu (2001., 2003., 2005., 2007. godine),
  • I nagrada na Festivalu muzičkih škola (Aranđelovac 2000. godine, Zemun 2002. godine),
  • Finalista Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“ u Novom Sadu (2010. godine).