Događaji

Letnja škola klarineta 2023

U periodu od 14. do 18. avgusta 2023. godine, Udruženje klarinetista “Clarinet Art Vojvodina” ponosno je organizovalo svoju Letnju školu klarineta, održanu u prelepom ambijentu Vile Kronić Palace, smeštenoj u idiličnom gradu Somboru.

Ova značajna manifestacija okupila je mlade klarinetiste iz različitih mesta i sredina, spajajući ih u zajedničkom cilju – daljem razvoju i usavršavanju njihovih muzičkih veština. Letnja škola klarineta bila je posebno osmišljena za osnovce i srednjoškolce, pružajući im izvanrednu priliku da rastu kao umetnici uz podršku iskusnih pedagoga.

Učenje je bilo osnovni fokus ove manifestacije, a svi učesnici su imali privilegiju da sarađuju sa četiri vrhunska muzička pedagoga, kao i sa sjajnim korepetitorom. Ova ekipa stručnjaka je vodila polaznike kroz širok spektar tema, pokrivajući sve od individualnih časova do intenzivnih kamera i orkestarskih proba. Nastavu je bilo moguće pratiti na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku.

Letnja škola klarineta nije samo pružila učesnicima priliku da razvijaju svoje tehničke veštine. Ovaj događaj je takođe pokrio sve aspekte sviranja klarineta, uključujući solističke performanse u učešće u kamernim ansamblima. Polaznici su imali jedinstvenu priliku da isprobaju različite muzičke uloge i nauče kako da se uklope u različite ansamblske forme.

Kruna Letnje škole klarineta bili su završni nastupi polaznika, održani u “Mađarska građanska kasina” (Magyar Polgári Kaszinó). Ovi nastupi su predstavljali priliku da se pokažu rezultati napornog rada i predanosti tokom pet nezaboravnih dana. Publika je imala priliku da uživa u prefinjenim interpretacijama mladih talenata, potvrđujući da je muzika jezik koji prevazilazi granice i spaja srca.

Letnja škola klarineta 2023. ostavila je dubok utisak na sve učesnike i svedočila o predanosti Udruženja klarinetista “Clarinet Art Vojvodina” unapređenju muzičke edukacije i promociji mladih klarinetista. Ova manifestacija je bila ne samo prilika za učenje, već i za stvaranje trajnih muzičkih veza i inspiraciju koja će pratiti svakog učesnika u budućnosti.

U ovom izvanrednom događaju, mladi klarinetisti su imali priliku da sarađuju sa klarinetistima: Prof. mr Đuro Pete, Prof. Ilona Janovics, Prof. Jovana Stojanović, Prof. Lazar Kondić, Prof. Stefan Milović, Prof. Dalibor Lukin, dok je klavirski saradnik bio Prof. mr Duško Švonja.

U galeriji možete videti slike sa Letnje škole.